Udvalgte artikler på dansk

 

»Kugler kan ikke stoppe krig«

Weekendavisen, august 2017

Vold, kvinderettigheder og narkosmugling – på nærmest alle parametre står det værre til i Helmand i dag, end da de internationale styrker rejste for tre år siden. Weekendavisen har besøgt den krigsomtumlede afghanske provins.

 

Weekendtalebaner

Weekendavisen, maj 2017

I hverdagen læser han på universitetet i Kabul. Når han har fri, slås han mod den afghanske regering og dens udenlandske »dukkeførere«. Weekendavisen har mødt en af de unge mænd, som strømmer til den afghanske væbnede opposition i tusindvis.

 

Moderbomben

Weekendavisen, april 2017

USA kastede den største konventionelle bombe, der nogensinde har været anvendt, over et hulekompleks i de isolerede Spin Ghar-bjerge, hvor Islamisk Stat havde base. Hvad opnåede man? Og hvorfor gik USA efter den fåtallige IS-gruppe, når Taleban er den store trussel? Weekendavisen tog til Achin-distriktet for at finde svar.

 

Det nye store spil

Weekendavisen, december 2016

Mens USA og landets allierede indtager en mere tilbagetrukket rolle i Afghanistan, står andre klar til at udfylde tomrummet. Det bekymrer eksperter, som frygter en stedfortræderkrig mellem opportunistiske magter, der vil destabilisere det skrøbelige land yderligere.

 

Sorgen som brændstof

Weekendavisen, oktober 2016

Portræt af tidligere Guantánamo-fange, der nu leder kampen mod ISIS i Afghanistan. 

 

Sirener i ørkenen

Weekendavisen, september 2016

Færre afghanere når til Europa, men landets unge mænd rejser stadig ud i stor stil. For mange starter turen i den fjerne og utæmmede provins Nimruz, hvor ørkenen og smuglerne tager over, når myndighedernes magt hører op. Reportage fra Afghanistans sydvestlige udpost.

 

Tæt på terrorister

Euroman, december 2015

Et portræt af Nagieb Khaja, en af Danmarks mest hårdhalsede journalister, der har ry for at gå længere end kollegerne. Nogle gange for langt.

 

En kamp for overlevelse

Soundvenue, marts 2014

Interview med musikeren Beck.

 

Palangs storhed og fald.

Weekendavisen, august 2016

På parkeringpladsen holder biler, der koster det samme som et hus, og i arenaen slås hunde, der koster det samme som en bil. Selvom det officielt er forbudt, er hundekamp stadig populært i Afghanistan. Jeg har fulgt en mester. 

 

Den tyrkiske kulturrevolution

Weekendavisen, juli 2016

Hvis præsident Erdogan skulle instruere en film om kupforsøget, er den sådan, den ville have set ud. Selv siger han, at kuppet var en gave far Gud. Reportage fra et land, hvor udrensningen har taget fart.

 

Hvide flag og spøgelsessoldater

Weekendavisen, maj 2016

Basen kommer under beskydning. Soldaterne diskuterer, hvor fjenden befinder sig, og sender en mortergranat i den formodede retning. Mellem bragene synger cikader i træerne. Reportage fra Helmand-provinsen, hvor underbemandede lokale styrker kæmper for at holde Taleban stangen.

 

Vikinger i Kaboblen

Weekendavisen, marts 2016

Reportage fra den danske base i Kabul, hvor soldater spørger sig selv om, hvad de egentlig laver i Afghanistan.

 

Manden, der forsvandt

Weekendavisen, juli 2015

Nekrolog over Talebans leder Mullah Omar.

 

Kampen om Helmands sjæle

Weekendavisen, juni 2015

Reportage fra Afghanistans Helmand-provins

 

Den tabte opiumskrig

Weekendavisen, maj 2015

Opiumvalmuen er symbolet på alle Afghanistan problemer: korruption, krigsherrer, Taleban, en underudviklet landbrugssektor og en komatøs økonomi - samt porøse grænser, der lækker både mennesker og narko. Høsten har aldrig været større end nu. Reportage fra Helmand.

 

Familie på flugt

Weekendavisen, april 2015

Trods protester fra den afghanske regering udviser Danmark, som et af få lande, børnefamilier til Afghanistan. Familien Shamsi blev tvangshjemsendt til Danmark i december. Siden ankomsten i Kabul har de levet i skjul. 

 

Byen på bristepunktet

Weekendavisen, januar 2015

Kabul er en farligere by at bo i end på noget tidspunkt siden 2001. Alligevel er den en af verdens hurtigst voksende byer. Portræt af den afghanske hovedstad i en brydningstid.  

 

Halvfærdigt arbejde

Weekendavisen, november 2014

13 år efter den internationale koalitions indtog virker mange afghanere villige til at alliere med hvem som helst, der lader dem være i fred. Reportage fra fem dage sammen med de afghanske sikkerhedstyrker i Uruzgan-provinsen.

 

Vi hader jer stadig, men... 

Weekendavisen, februar 2014

Kampråbene "Død over Amerika" lyder stadig over Teheran, især på revolutionsdagen. Men for de fleste iranere er det et indstuderet teater med politiske refræner. Reportage fra den iranske hovedstad.

 

Næsehorn på Darknet 

Weekendavisen, januar 2014

Reportage fra Zimbabwes kamp mod krybskytteri.

 

lden i sjælen er slukket

Weekendavisen, juni 2013

To år efter at man sidst så noget til Den Grønne Bevægelse, sidder Irans konservative tungt på magten. Reportage fra Teheran. 

 

Kan man indgå et kompromis med Khamenei? 

Ræson, juni 2012

Hvad vil Iran? Selv under krigstrusler og med en skruetvinge af sanktioner om fødderne afviser Iran Vestens krav. Har regimet kurs mod selvudslettelse, eller er der logik bag stædigheden?

 

Malk De Koijn: "Vi har altid været meget selvkritiske" 

Interview for Soundvenue, november 2011

Interview med den legendariske danske hiphop-trio.

 

Sufjan Stevens: "Pladen er en proces af selvsabotage",

Soundvenue, april 2011

Interview med den amerikanske musiker op til udgivelsen af hans album, "The Age of Adz"